Dobro je vedeti!

Današnji življenjski slog veliko bolj zahteva sedenje kot gibanje. Naše telo ni ustvarjeno  za sedeče življenje. Vendar radi sedimo.  Pravijo, da smo ljudje prilagodljivi. Po navadi smo zleknjeni na stolu z ukrivljeno hrbtenico in povešenimi rameni.  Sčasoma se prilagodimo  na bolečine, ki se pri našem sedenju pojavijo. Tudi na nepravilno sedenje se navadimo.

Pravijo, da kratkotrajno sedenje lahko odpravi stres pri delu, zagotovi počitek po športu, odpočije kosti, mišice in sklepe.

Ampak  dolgotrajno sedenje za naše zdravje ni najboljše.  Kajti pri tem sedenju se pojavijo prvi simptomi. Ti so: mišice se utrudijo,  vezi in sklepi so (pre)obremenjeni. Sčasoma se obrabijo tudi  medvretenčne ploščiče, ker so se navadile na takšno sedenje in prilagodile naši ukrivljeni hrbtenici.

Nič čudnega, da nas vse boli. Naša hrbtenična krivina se je iz oblike dvojni S spremenila v obliko enojni C.

Tudi sedaj, ko tole berete verjetno sedite. Priporočam, da takoj vstanete in se počasi pretegnete. Saj vaša hrbtenica potrebuje gibanje.  Nato pa spet sedite in berite naprej.

Pravijo, da dolgotrajno sedenje tudi  vpliva na možgane.

Večino časa možgane uporabljamo med sedenjem, a ironično je, da dolgotrajno sedenje pravzaprav ne pomaga.

Na žalost negativni učinki dolgotrajnega sedenja niso samo kratkotrajni.

Nove študije kažejo,  da je to sedenje povezano z  nekaterimi vrstami raka, srčnimi boleznimi, sladkornimi boleznimi, boleznimi živčevja ter težavami z ledvicami in jetri.

Raziskovalci so na svetovni ravni ugotovili, da telesna nedejavnost (dolgotrajno sedenje brez počitka in občasnega gibanja) povzroči letno okoli 9 % prezgodnjih smrti.

Na srečo so rešitve za to grožnjo enostavne.  Kadar že morate sedeti, podprite hrbtenico. Vaša hrbtenica potrebuje oporo s vseh strani.  Pas EASEBelt ima to oporo in jo nudi.  Zasnovan je tako, da elastični trakovi oprimejo vas, a hkrati omogočajo premikanje. Ima to prednost, da si lahko to oporo tudi sami  regulirate.

Predvsem pa ne smete pozabiti, da če želite neprestano sedeti, se morate neprestano tudi gibati in telovaditi.

Torej nagradite svoje telo najprej  s telovadbo in sprehodom. Pri sedenju pa podprite hrbtenico. Pripnite zdravje. Uporabite pas EASEBelt.